Dieta sanatoasa

Exista o serie de conceptii despre ceea ce presupune dieta cea mai sanatoasa. Unii dieteticienti, nutritionisti si unele organizatii pun accent pe o dieta sanatoasa care sa fie slaba in grasimi, in timp ce altii sustin reducerea carbohidratilor rafinati, in special manacarea pe baza de faina alba rafinata, si respectarea unui regim cu indexul glicemiei scazut. In timp ce altii recomanda beneficiile nutritionale ale mancarii neprelucrate, soia sau a celei organice.

Beneficiile unei diete sanatoase

Obiceiul de a manca sanatos ne ajuta in doua modalitati principale:

O nutritie buna pentru sanatate generala...

In primul rand ne ajuta sa obtinem o nutritie adecvata. Macronutrientii cheie sunt grasimile, proteinele si glucidele. Micronutrientii cheie sunt vitaminele si mineralele. Asa cum ne ofera nutrienti suficienti, un regim sanatos ar trebui sa ne ofere si o dieta bogata in fibre adecvata (14 grame la 1000 de calorii consumate). Fibra, fie solubila sau insolubila, nu este un nutrient, pentru ca nu o digeram, dar ofera o protectie buna impotriva indigestiilor si a bolilor legate de diete. O dieta bogata in nutrienti ne ajuta la pastrarea unui metabolism eficient, protejeaza impotriva dereglarilor acestuia precum rezistenta insulinei, diabetul de tip 2 si obezitatea. Ne intareste imunitatea protejandu-ne chiar si impotriva cancerului sau a altor boli de imunitate. Deasemenea, o dieta bogata ne ajuta sa prevenim depunerile de grasime in artere (ateroscleroza) ce pot provoca boli sau atacuri de inima. Afectiunile digestive precum diverticulita sau boala intenstinala iflamatorie pot fi deasemenea prevenite prin obiceiul unei diete sanatoase.

O greutate sanatoasa/ normala

In al doilea rand, modul cum mancam ne ajuta sa ne pastram o greutate normala a corpului, adica idexul masei corporale sa fie in jur de 20-24,99. De exemplu, evitand mancarea “ fara calorii” sau slaba in nutrient, cea bogata in carbohidrati rafinati, o dieta ne ajuta sa evitam cresterile bruste ale glucozei in sange ce ti-ar putea devasta apetitul, greutatea si foamea. Supraalimentarea cu aceste mancaruri ce au indexul glicemiei crescut este adeseori atribuita diabetului si obezitatii.

Imbunatatirea calitatii vietii

Ajutandu-ne sa pastram o stare de sanatate buna precum si o greutate normal, o dieta sanatoasa ne imbunatateste starea de bine, mobilitatea si chiar calitatea vietii.

In ce consta o dieta sanatoasa?

In ciuda opiniilor diferite referitoare la mancarea continuta intr-o dieta sanatoasa, cei mai multi nutritionisti si dieteticieni sunt de accord asupra urmatorului procentaj caloric al macronutrientilor, cum ar fi grasimea, proteinele si glucidele.

  • Grasime: intre 20-35 % din calorii
  • Proteine: intre 10-35 % din calorii
  • Glucide: intre 45-65 % din calorii

pe aceiasi tema:

Dieta cu pepene roşu- Sănătoasă, Hidratantă, Răcoritoare  -  Dieta cu pepene roşu poate fi considerată o dietă uşoară, răcoritoare,care aduce foarte multe beneficii: subţierea taliei, dizolvarea grăsimilor, hidratare, piele catifelată, aport de vitamine şi minerale , într-un cuvînt : sănătate . Vara, este un anotimp care ne aduce...

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>