Ce reprezinta indicele glicemic?

Conceput initial pentru a ajuta diabeticii sa controleze nivelul glucozei in sange, indicele glicemic este o clasificare a carbohidratilor pe o scara de la 0 la 100 conform ratei la care acestora le creste nivelul zaharului din sange dupa ce mananca. Indicele glicemic inlocuieste vechile clasificari ale glucidelor cu carbohidrati “simpli” sau “complecsi”.

Mancarurile cu indexul glicemic ridicat

Mancarurile cu indicele glicemic ridicat (peste 70) sunt cele rapid digerabile si absorbite, si rezulta in fluctuatii vizibile in nivelul zaharului din sange. [ Mancarurile cu un indice glicemic mediu variaza intre 56-69 pe indexul glicemic]. Mancarurile ce au valorile indicelui glicemic ridicate sunt ajutatoare in diverisificarea regimurilor si pentru suplimentarea aportului de oxigen in sange dupa exercitiile de intindere. Pentru cei bolnavi de diabet ce au nivelul glucozei in sange scazut – hipoglicemie – mancarurile cu indicele glicemic ridicat pot readuce rapid nivelul glucozei la normal.

Mancarurile cu indicele glicemic scazut

Mancarurile cu indicele glicemic scazut (mai putin de 55), prin calitatile unei digestii si absorbtii incete, produc cresteri treptate ale zaharului in sange si al nivelului insulinei, dovedindu-se benefice sanatatii. Dietele cu indexul glicemic scazut au aratat o imbunatatire si a nivelului glucozei, dar si lipidelor, la oamenii cu diabet (de tip 1 si 2). Aduc beneficii controlului asupra slabitului, deoarece ajuta la controlul apetitului si amana senzatia de foame. Dietele cu indicele glicemic scazut reduc deasemenea nivelul si rezistenta insulinei. Mancarea cu valorile indicelui glicemic foarte scazute este foarte ajutatoare in orice masa pentru a scade peste tot efectul indicelui glicemic al dietei. Avand un program de masa fix, scazut in indici glicemici, poti avea o stare de sanatate mai buna petru o lunga perioada de timp.

 

pe aceiasi tema:

Tipuri de Carbohidrati  -  Iată câteva exemple de diferitele tipuri de carbohidrați: Carbohidrați complecși: Acești carbohidrați sunt cei mai buni pentru pierderea în greutate deoarece ei nu sunt eliberați imediat în sânge. Corpului dumneavoastră îi trebuie mai mult timp ca să îi digereze și...

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>