Dieta la adolescenti

Dietele pentru adolescenti par a fi ineficiente

Cercetarile recente indica ca adolescentii si copiii (cu varsta intre 9 si 14 ani) ce recurg la diete restrictive prezinta un risc mai mare de a deveni supraponderali sau obezi decat adolescentii ce nu tin dieta.

Supragreutatea printre copiii si tineri

Constatarile cu privire la tinerea unei diete in timpul adolescentei au fost prezentate pe fondul unei cresteri a obezitatii printre copiii si adolescenti. Studiul arata ca intre 10-15 % din acestia, cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani) sunt supraponderali, o rata de doua ori mai mare fata de studiile anterioare.

Constatarile studiului asupra dietelor la adolescenti

Studiul (realizat intre anii 1996-1998) a analizat tiparele greutatii ce se schimba printre dieteticii frecventi in comparatie cu dieteticii ocazionali si non-dieteticii. Subiectii au fost 5865 fete si 4322 baieti, cu varsta curpinsa intre 9 si 14 ani. Constatarile au fost urmatoarele:

1) Dintre copiii cu o greutate normala in anii 1996 si 1997, 28% fete si 6,7 % baieti au urmat o dieta pentru slabit in anul urmator.

2) Femeile cu o greutate normala ce tin dieta au o probabilitate mai mare decat cele ce nu tin dieta sa cada in mancatul fara oprire cel putin o data pe luna (5% dintre cei ce nu au tinut dieta niciodata fata de 3,1 % cei ce au tinut dieta la un moment dat si fata de 12,5 % cei ce tin dieta in mod regulat).

3) In timpul anilor 1997-1998 , 2,7 % din toate fetele si 5,2 % din toti baietii au devenit supraponderali.

4) Independent de consumul de calorii, grasimi sau carbohidrati, sau de nivelul lor de activitate fizica, dieteticii frecventi au avut sanse mai mari sa devina supraponderali decat cei ce nu au tinut dieta niciodata.

De ce dieta creste riscul supraponderarii printre oameni tineri

Intr-un cuvant, adolecentii tind sa transforme dietele in ceva nepracticabil sau de scurta durata . Dupa inevitabilul “esec”, acestia recurg la supraalimentare sau mancatul fara oprire. Cercetatorii au sugerat ca cele mai mai eforturi trebuie facute in educarea adolescentilor si copiilor sa intensifice activitatea fizica si sa faca alegeri mai sanatoase in privinta mancarii decat sa recurga la diete ce in mod normal nu sunt durabile .

 

nu sunt articole inrudite.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>